luni, 11 februarie 2013

Testul initial de efort !

          Saptamana trecuta am postat pe freerider cateva sfaturi despre cum sa iti construiesti planul de "bataie" pentru noul sezon, pana in cel mai mic detaliu. Sa stii in fiecare zi ce trebuie sa faci si in ce etapa te situezi in drumul tau spre varful de forma. Te invit sa urmaresti articolul aici si sa iti construiesti de la 0 succesul tau in acest an : http://www.freerider.ro/sanatate/planificarea-sezonului-de-competitii-46303.html


Astazi am facut testul initial de efort si vreau sa iti spun de ce e important sa iti faci acest test.

Acest test te ajuta sa iti observi singur progresul tau. Vei face acest test la diferite perioade de-a lungul anului, dar prima data il faci la inceputul antrenamentului. In prima luna de antrenament, care va fi etalonul tau. In functie de rezultatele acestui test initial, cand vei face testul data viitoare vei stii daca ai mai progresat sau nu , daca da care e progresul. Vei putea observa diferentele de la an la an. Cat ai scos anul trecut comparativ cu timpul de anul acesta.

Din acest test poti afla daca esti antrenat sau din contra din ce cauza scazi, fie ca ti-ai suprasolicitat corpul in perioada dinaintea testarii fie nu te-ai mai antrenat cum ar fi trebuit dupa ultimul test.

Cum se face acest test ?

Iti alegi un traseu, care vrei tu, care iti place, care l-ai parcurs cel mai des cand ai iesit cu bicicleta. De preferabil sa includa cat mai multa urcare, pentru ca forma fizica nu se masoara la vale. E esential sa stii exact de unde pleci si unde te opresti, pentru ca data viitoare cand faci testul sa parcurgi exact acelasi traseu.

Neaparat trebuie sa ai un ciclocomputer pentru a inregistra datele.

E de preferat inainte sa faci 5-10 minute incalzire pentru a evita eventualele incidente cauzate de lipsa incalzirii ( intinderi, acumulare rapida de acid lactic, etc).
Apoi te pozitionezi in punctul de unde vrei sa pleci, resetezi ceasul sa fie la 0 toti parametrii si ii dai start. Cand ajungi in punctul final fie memorezi toate datele din ceas, fie il dai jos si il bagi in buzunar iar acasa iti scrii intr-un caiet rezultatul. De asemenea ai putea sa iei in considerare la acest test si timpul necesar dupa test ca organismul tau sa revina la un anumit puls, ex: 100. Cu cat esti mai antrenat iti vei reveni mai repede.

Valorile pe care ar trebui sa le iei in considerare in timpul acestui test sunt :

-distanta este aceeasi de fiecare data
-cel mai important timpul, cat ti-a luat sa parcurgi distanta. Distanta pentru test nu ar trebui sa depaseasca 3 km.
-viteza medie
-puls mediu
-puls maxim.

Desigur daca nu ai un ceas care sa inregistreze aceste valori te poti ghida doar dupa timp.

Testul meu initial, l-am facut astazi si arata asa:

  • Distanta: 2.5 km
  • Timp: 10:07 minute (cu 2:30 mai slab ca cel mai bun timp inregistrat anul trecut)
  • viteza medie: 14.88
  • puls mediu: 192
  • puls maxim: 197
Testul a fost facut la o temperatura de aproximativ 2 grade pe un traseu in continua urcare.

Sper ca ti-am fost de folos cu acest articol. Bafta !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu